Vem mer lyssnar på dina videosamtal i Google Meet?

I dagens digitala tidsålder har Google Meet blivit ett populärt val för att hålla viktiga möten. Det är en praktisk och enkel plattform som gör det möjligt att starta eller delta i möten från vilken modern webbläsare som helst på din laptop, utan att behöva installera någon extra programvara. Google Meet har blivit ett vanligt verktyg för arbetsmöten inom skola och företag. Med denna plattform kan du enkelt hålla kontakt med dina kollegor och kunder, oavsett var i världen de befinner sig.

Men kan du vara fullständigt säker på att ditt möte är konfidentiellt och att ingen annan lyssnar?

Med Google Meet kan du nu hålla säkra och krypterade möten genom att schemalägga dem i Google Kalender eller starta ett oplanerat möte. Det innebär att när du väljer att använda funktionen för krypterade videomöten, så är endast de personer som är inbjudna till mötet tillgängliga för att se och höra vad som sägs och visas. Ingen annan kan spela in eller få åtkomst till mötesinformationen för att kunna återskapa den senare.

Dessutom kan inte ens Google som organisation lyssna på mötet eller få åtkomst till dess innehåll på något sätt, eftersom allt är skyddat med din privata nyckel. Så nu kan du känna dig trygg att ingen annan lyssnar när du använder Google Meet.

Det finns en del grundförutsättningar för att du ska kunna aktivera egen kryptering, de viktigaste är den version av Google Workspace du har.

De versioner som stödjer denna funktion är:

  • Education Plus
  • Education Standard
  • Workspace Enterprise Plus

Om du vill använda en privat nyckel för kryptering, behöver du tillgång till en säker tjänst som kan skapa och visa nyckeln för Google. En sådan tjänst kallas för Key Management Service (KMS), och den kan din organisation antingen sätta upp själv, eller köpa som en tjänst.

Det är avgörande att du väljer en KMS-tjänst som är väl skyddad, och att du är den enda som har full kontroll över nyckeln. På så sätt kan du vara säker på att dina data är säkra och skyddade mot obehörig åtkomst.

Läs mer om detta här:

KMS for Google Workspace (CSE) – Complior

Tekniken som gör det möjligt att skydda dina samtal i Google Meet heter Client-Side Encryption (CSE), och är en funktion som kommer från Google.

About client-side encryption – Google Workspace Admin Help

Med Google Workspace (CSE) hanteras krypteringen i din webbläsare innan någon data överförs eller lagras i Googles molnbaserade lagring. På så sätt kan inte Googles servrar komma åt din privata nyckel och läsa din data.

Vill du veta mer om vilka förutsättningar just ni har med Google Workspace och privata videomöten och skyddade filer, kontakta vår partner som är specialister inom Google.

OnlinePartner AB är ett företag som specialiserar sig på att hjälpa kunder att använda molnbaserade verktyg i Google Workspace och Google Cloud Platform. De erbjuder bland annat utbildning, support, migrering och integration av Google-lösningar.

Online Partner – Specialister på Google Workspace

Andra Blogginlägg