Varför du bör överväga en HSM som tjänst

Om du vill skydda din känsliga data med kryptering, behöver du en säker plats att förvara och hantera dina krypteringsnycklar. En HSM, eller Hardware Security Module, är en fysisk enhet som gör just det. Men att köpa och underhålla en egen HSM kan vara både dyrt och krångligt. Därför kan det vara smart att välja en HSM som tjänst.

Vad är en HSM?

En HSM är en hårdvarubaserad krypteringsmodul som utför kryptering och dekryptering av data, samt skapar och lagrar krypteringsnycklar. En HSM är designad för att vara manipulationsresistent och skydda nycklarna från att bli stulna eller kopierade. En HSM används ofta för att uppfylla höga krav på säkerhet och regelefterlevnad, till exempel inom betalningsindustrin, hälsosektorn eller offentlig sektor.

Varför behöver du en HSM?

Om du vill kryptera din data, behöver du också hantera dina krypteringsnycklar på ett säkert sätt. Om någon får tag på dina nycklar, kan de också komma åt din data via dina nycklar. Därför räcker det inte att bara lagra nycklarna i en fil eller i ett databassystem. Du behöver en dedikerad enhet som kan skydda nycklarna från obehörig åtkomst och manipulation.

Vilka utmaningar finns med att köpa en egen HSM?

Att köpa en egen HSM innebär flera utmaningar, både ekonomiska och praktiska. För det första är en HSM en dyr investering som kräver licenser, support och underhåll. För det andra måste du förvara din HSM på ett säkert sätt, helst i ett låst skåp eller rum med begränsad åtkomst. För det tredje måste du ha minst två HSM-enheter för att kunna ta backup och synkronisera dina nycklar mellan olika fysiska platser. För det fjärde måste du ha certifierad personal som kan uppdatera och sköta din HSM.

Vilka fördelar finns med att välja en HSM som tjänst?

En HSM som tjänst är ett alternativ till att köpa en egen HSM. Med en HSM som tjänst får du tillgång till en hårdvarubaserad krypteringsmodul via säkra datacenter i Sverige utan att behöva investera i eller underhålla någon egen utrustning. En HSM som tjänst har flera fördelar, till exempel:

– Du slipper kostnader för hårdvara, licenser, support och underhåll.

– Du får säkert skydd av dina nycklar i säkra datacenter i Sverige.

– Du har full kontroll över dina nycklar och kan aktivera och administrera dem själv.

– Du får hög säkerhet och regelefterlevnad genom att använda en PCI DSS-certifierad plattform.

Hur kan du komma igång med en HSM som tjänst?

Om du vill komma igång med en HSM som tjänst, kan du välja mellan tre olika alternativ beroende på dina behov och preferenser:

1. HSM som tjänst, en privat partition i en fysisk HSM, som synkroniserar med en partition i ett geografiskt frånskilt datacenter, detta för att säkra dina nycklar. Partitionen aktiveras av dig själv och uppfyller höga krav på säkerhet och regelefterlevnad.

2. Dedikerad HSM som tjänst, där kunden köper en dedikerad fysisk HSM som tjänst, denna övervakas, underhålls och sköts inom tjänsten. Backup och klusterlösningar finns tillgängliga.

3. Köp din egen HSM, placera den i våra säkra datacenter, låt oss hjälpa dig med att övervaka och underhålla enheten efter överenskommelse.


Om du vill veta mer om hur du kan dra nytta av en HSM som tjänst, kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation.

Du finner mer information här: HSM Service – Complior – Protect Your Data

Andra Blogginlägg